Rautatienkadusta taideakseli

Rautatienkadulle sijoitetaan kaksi taideinstallaatiota ensi vuonna. Teosten hankinta kustannetaan Päijät-Hämeen liiton myöntämällä rahoituksella.

Miss Kompron ja Ihana Havon teos Golden Goose pesimäalue muistuttaa Aisopoksen eläinsadusta: keskustan pienyritykset ovat kaupungin kultamunia, jotka tekevät kaduista eläviä ja mielenkiintoisia. Sami Leutolan Teräsmummot tuo mieleen Beatlesin Eleanor Rigbyn: teos tekee vanhat naiset näkyväksi. Taiteilijat valmistavat teoksensa ensi vuonna. Ne julkistetaan paikalleen Rautatienkadun julkiseen tilaan sijoitettuna arviolta ensi kesänä.

Teosehdotukset palkittiin Lahden kaupungin, Taiken, Kauno ry:n ja Lahti Cityn yhteisessä Taideakseli-projektissa, jota maakuntaliitto ja kaupunki rahoittivat. Projektin järjestämässä ideahaussa saatiin 27 erilaista taide-ehdotusta suomalaisilta kuvataiteilijoilta.Golden Goose pesimäalueen ja Teräsmummojen lisäksi palkittiin kaksi muraali-ideaa. Niiden toteutus on vielä epävarmaa.

Taideakseli jatkaa Rautatienkadun kehittämistä. Sitä on tehty jo vuosia Lahti Cityn ja kadunvarren yritysten aloitteesta yhdessä kaupungin kanssa. Kadun valaistusta on kehitetty. Lisäksi jalkakäytäviä on levennetty terassitilojen lisäämiseksi.

Lahti City kehittää myös muita katuja kaupallisesti. Vesijärvenkadulle suunnitellaan kokeilua jo ensi vuodeksi. Vapaudenkadulla ja Hämeenkadulla muodostetaan yritysten kanssa yhteistä näkemystä ensi vuonna. Tavoitteena on, että kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden toimintaedellytykset paranevat myös noilla kaduilla.