Asukkaille

Osallistu ja vaikuta

Kaupunkikeskustassa hyvä asuminen ja asuinympäristö ovat tärkeitä. Siksi kaupunkikeskustojen kehittämiseen tarvitaan myös aktiivisia asukkaita.

Keskustan kehittämiseen asukkaat voivat vaikuttaa monella tavalla.

Osallistumalla asukastoimintaan, oman asuinkiinteistön toimintaan ja aluekummitoimintaan pääset mukaan tuomaan oman mielipiteesi asuinympäristösi kehittämiseen.

Ole osa, tule kuulluksi ja luo merkityksiä.

Keskusta-asujille valmisteltiin omaa toimintaa

Kolmisenkymmentä henkeä, iloista rupattelua ja tehokasta ideointia. Näin voisi tiivistää keskusta-asujien oman verkoston ensimmäisen tapaamisen, joka järjestettiin keskiviikkona 19.2. Palvelutorilla.

Tilaisuuden olivat kutsuneet koolle Lahden kaupungin ja Lahti City ry:n edustajat. Eri puolilta oli kantautunut viestejä siitä, että keskusta-asukkailla olisi tärkeää olla oma verkosto tai yhdistys, kuten muilla asuinalueilla on.

– Emme halua tuputtaa tiettyä mallia. Toivomme, että kaikki lähtee asukkaista itsestään, mutta lupaamme tukea toiminnan käynnistämistä ja tarjota mahdollisuuksia osallistua keskusta-alueen kehittämiseen. Meille asukasryhmä olisi arvokas yhteistyökumppani, kertoivat ensimmäistä tapaamista puuhanneet Henrik Saari, Sari Knuuti, Pipsa Wirtanen, Riitta Niskanen.

Mietintään esimerkiksi jäi, voisiko keskusta-asujien ryhmästä olla edustaja Lahden kaupungin vetämässä keskustan kehittämisryhmässä? Ainakin erilaisiin suunnitelmiin kaivattaisiin asukkaiden näkemystä. Ryhmäläiset voisivat olla kommentoimassa kaupunkisuunnittelua, tehdä aloitteita, viestiä asukkaiden toiveita ja järjestää yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa. Asukkaat voisivat tehdä toiminnasta itsensä näköistä.

Tsemppausta Ankkurin suunnalta

Ankkurilahden asukasyhdistyksen edustaja Niko Niemi kävi kannustamassa paikalla olleita. Ankkurissa on vireä asukasyhdistys ja kaikille avoin 400 jäsenen Facebook-ryhmä. Tänä vuonna on haettu rahaa esimerkiksi ilmoitustaulun kunnostamiseen ja muuhun toimintaan.

Niemi korosti, että asukasyhdistyksestä ei kannata tehdä yhden asian liikettä. Tärkeää on yhteistyö, mukaan kutsuminen ja aktiivinen viestintä. Hän piti myös perinteisen yhdistysmallin puolia. – Se helpottaa rahoituksen hakemista toimintaan, kommentoi Niemi.

Seuraavaksi keskusta-asujille oma Facebook-ryhmä

Tilaisuudessa työskenneltiin hetki yhdessä, ja sen tuloksista tehtyyn koosteeseen voi tutustua verkossa. Kannatusta sai, että asukastapaamisia olisi jatkossa neljä kertaa vuodessa ja asukasaktiivit järjestäisivät ne. Palvelutorin tilat ovat varattavissa maksutta, kuten myös katutila keskustan ympäristössä pienille tapahtumille.

Pienempi tiimi jäi keskustelemaan tilaisuuden päätyttyä. He valmistelevat keskusta-asujille omaa Facebook-ryhmää, jossa keskustelua voidaan käydä kasvokkaisten tapaamisten lisäksi. Facebookin lisäksi viestitään sähköpostilla.

Jos haluat mukaan keskusta-asukkaiden toimintaan, voit ilmoittaa yhteystietosi vuorovaikutussuunnittelija Henrik Saarelle (p. 044 416 3820, henrik.saari@lahti.fi)